مقدمه

دانشگاه جامع علمی – کاربردی دانشگاهی نیمه دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که اساسنامه آن در مهرماه سال 1371 به تصویب شورای گسترش آموزش عالی رسید. این دانشگاه با هدف ارتقای سطح مهارت شاغلین بخش‌­های مختلف اقتصادی و افزایش مهارت ­های حرفه‌ای فارغ ­التحصیلان مرکز آموزش که فاقد تجربه اجرایی می­‌باشند تشکیل و با به­ کارگیری و سازماندهی امکانات، منابع مادی و انسانی دستگاه ­های اجرایی، دوره ­های علمی کاربردی در مقاطع کاردانی و کارشناسی و کارشناسی ارشد را برگزار می­‌کند.

هدف از تأسیس این دانشگاه فراهم آوردن زمینه مشارکت سازمان­ ها و دستگاه­ های اجرایی دولتی و غیردولتی برای آموزش نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز بخش ­های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است به نحوی که دانش ­آموختگان بتوانند برای فعالیتی که به آنها محوّل می­‌شود، دانش و مهارت لازم را کسب نمایند. این سیستم آموزشی با بهره­‌گیری از مدل Community college  ایالات متحده آمریکا به ایران آورده شد و تنها سیستم Education center از نوع مهارت آموزی در ایران است.

الزامات قانونی و چشم انداز آموزش کشاورزی

  • برخی اسناد بالادستی و الزامات قانونی بر اساس شرح وظایف سازمان اجرایی (وزارت جهاد کشاورزی) و آیین‌­نامه­ های تشکیل مؤسسه آموزش عالی علمی – کاربردی جهاد کشاورزی به شرح زیر است:
  • اصل سی­ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: “دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم آورد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحدّ خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد”.
  • ماده 55 قانون مقررات اداری مالی، استخدامی و تشکیلاتی وزارت جهادسازندگی مصوب سال 1367 مجلس شورای اسلامی “جهاد جهت برگزاری دوره­‌های آموزش عالی با کسب مجوز و رعایت ضوابط وزارت فرهنگ و آموزش عالی و شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌­تواند اقدام به ایجاد مؤسسه آموزشی بنماید”.
  • بند 4- شرح وظایف تفصیلی وزارت جهاد کشاورزی مصوب 25/4/1381 هیات وزیران “برنامه­ ریزی و اجرای
  • آموزش‌­های علمی – کاربردی و فنی حرفه‌­ای شاغلان بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چارچوب سیاست­ های مصوب و همچنین آموزش روش ­ها و فنون نوین کشاورزی و دامداری به تولید کنندگان مربوط”.
  • سند راهبردی آموزش‌­های عالی علمی- کاربردی بخش کشاورزی به منظور تحقق اهداف سند چشم‌­انداز بخش کشاورزی و نقشه جامع علمی بخش کشاورزی در افق 1404 مصوب 1392 هیأت امنای مؤسسه آموزش عالی علمی – کاربردی جهاد کشاورزی
  • ماده 6 قانون افزایش بهره­‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مبنی بر تکلیف دولت در واگذاری وظایف تصدی­گری در خصوص اقدامات اجرایی از جمله امور اجرایی آموزشی.

 

ضرورت آموزش کشاورزی در استان قم

آموزش فعالان بخش کشاورزی از جمله وظایف وزارت جهاد کشاورزی و سازمان­‌های جهاد کشاورزی استان­‌ها است که با هدف ارتقا و انتقال دانش کار، ایجاد مهارت­‌های شغلی به منظور افزایش بهره­‌وری، شناسایی و ارتقای معلومات و تجارب شاغلان بخش کشاورزی و ایجاد هماهنگی بین مهارت و دانش کار در سطوح آموزش کارکنان، آموزش بهره‌­برداران، آموزش و سنجش مهارت کشاورزی، کار و دانش کشاورزی و آموزش علمی کاربردی صورت می‌­گیرد.

 

اهداف آموزش­‌های علمی – کاربردی

  • ایجاد بستر مناسب برای فعالیت همه ­جانبه (علمی و اجرایی) در گسترش اعتلای دانش و پژوهش­های علمی – کاربردی.
  • ارتقای شاخص‌­های کمی و کیفی آموزش­‌های کاربردی در جامعه.
  • فراهم ­سازی زیربنای مناسب به­ منظور به­ کارگیری توان دانش ­آموختگان دوره­ های نظری در حل مسائل کاربردی.
  • زمینه­ سازی زیربنای مناسب برای ایجاد انتقال فناوری نوین.
  • توسعه سازوکارهای بهره ­برداری از ظرفیت‌­های نیروی انسانی ماهر، صنعتگر و کارآفرین در بخش‌­های صنعت، خدمات، کشاورزی، فرهنگ و هنر به عنوان مدرس به ویژه در حوزه­‌های عملی و مهارتی.

براساس مفاد اساسنامه دانشگاه جامع علمی-کاربردی؛ هدف دانشگاه جامع فراهم آوردن موجباتی است که مشارکت سازمان­‌ها و دستگاه‌­های اجرایی را برای تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز بخش­‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور ممکن سازد. در همین راستا در انجام فعالیت­‌های این دانشگاه، بر استفاده از کلیه منابع انسانی، مالی، تأسیساتی و تجهیزاتی بخش­‌های اجرایی کشور تأکید می­شود. بنابراین دانشگاه بر اساس ضرورت­‌های کشور مأموریت یافته است نسبت به تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه های شغلی خاص متناسب با امکانات فنی موجود بخش‌­ها و نهادهای اجرایی فعالیت نماید.

رویکرد دانشگاه جامع علمی- کاربردی، تأکید بر اجرای دوره‌­های آموزشی با استفاده از امکانات فنی و خدماتی محیط کار و بهره­‌مندی از پتانسیل موجود دستگاه متقاضی شامل امکانات کالبدی، نیروی انسانی و تجهیزات متناسب با فعالیت متقاضی مطابق استانداردهای آموزشی مصوب برنامه درسی اجرایی می­‌گردد.

 

ضرورت تشکیل مرکز آموزش علمی – کاربردی کشاورزی بهارآوران نسترن

شرکت بهارآوران نسترن به شماره ثبت 2127 در تاریخ 17/09/1378 و با شناسه ملی 10860969596 و گواهی تأیید صلاحیت از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و گواهی صلاحیت پیمانکاری از سازمان برنامه و بودجه در رشته کشاورزی، رشته ساختمان و ابنیه و رشته آب، بیش از 77 پروژه مرتبط با حوزه کاری را اجرا نموده است.

این شرکت علاوه بر در اختیار داشتن فضای کالبدی شامل فضای آموزشی، کتابخانه، کارگاه، آزمایشگاه، امکانات رفاهی، اداری و فضای سبز و محیط کار شامل مزرعه و گلخانه­‌های تولید گیاهان دارویی، سالن‌­های پرورش دام و طیور، انواع ماشین­ آلات کشاورزی و خاک­ ورزی در قالب عقد تفاهم­‌نامه و قرارداد با مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم؛ محیط­‌های کار زیر را در مالکیت دارد که برای اجرای دروس عملی، کاربینی و کارورزی در اختیار دانشجویان قرار خواهد داد:

  • سالن دامداری با مساحت 900 مترمربع عرصع و اعیان
  • گلخانه و نهالستان تولید نهال گیاهان دارویی با مساحت 2000 متر گلخانه و عرصه 17600 مترمربع
  • مزرعه تولید و پرورش گیاهان دارویی با مساحت 217000 مترمربع
  • کارخانه در حال احداث تولید و فرآوری گیاهان دارویی با مساحت 2000 مترمربع

 

علاوه بر فضای آموزشی و محیط کار در اختیار شرکت، فضای کالبدی (آموزشی، رفاهی و فرهنگی) و محیط کار که برای استفاده دانشجویان، در قالب قرارداد بلند مدت در اختیار این شرکت می‌­باشد موارد زیر است:

  • کلاس آموزشی و اتاق اداری به تعداد 12 باب و مساحت مفید زیربنا 300 مترمربع با امکانات اداری و کمک آموزشی
  • انبار به تعداد 2 باب و مساحت مفید زیربنا 120 متر مربع
  • استادسرا به تعداد 1 واحد با مساحت مفید زیربنا 75 متر مربع
  • سالن ورزشی با مساحت مفید 670 متر مربع
  • سالن اجتماعات با مساحت مفید 110 متر مربع با امکانات صوتی و تصویری
  • آزمایشگاه عمومی با مساحت مفید 80 متر مربع با وسایل و تجهیزات کامل آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه خاکشناسی با مساحت مفید 120 متر مربع با وسایل و تجهیزات کامل آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه تشریح جانوری و شیلات با مساحت مفید 80 متر مربع با وسایل و تجهیزات کامل آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه کشت بافت گیاهی با مساحت مفید 36 متر مربع با وسایل و تجهیزات کامل آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه استخراج اسانس و عصاره گیاهی با مساحت مفید 24 متر مربع با وسایل و تجهیزات کامل آزمایشگاهی
  • محوطه، پارکینگ و فضای سبز با مساحت حدود 3500 متر مربع
  • مزرعه آموزشی با مساحت 20 هکتار واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر با ادوات و تجهیزات کشاورزی
  • مزرعه انواع گیاهان دارویی با مساحت 2 هکتار واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • گلخانه­‌های آموزشی با مساحت 1000 متر مربع واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • سالن تکثیر آبزیان به مساحت 1000 متر مربع واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • استخر ذخیره آب و پرورش آبزیان با مساحت 4000 متر مربع واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • سالن نگه‌داری دام سبک با مساحت 300 متر مربع واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • سالن نگه‌داری حیوانات آزمایشگاهی با مساحت 300 متر مربع واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • کارگاه تعمیر ماشین آلات کشاورزی با مساحت 250 متر مربع واقع در جاده قدیم اصفهان، بعد از بوستان غدیر
  • انواع ماشین آلات کشاورزی شامل تراکتور و ادوات خاک­ ورزی و برداشت محصول، انواع سمپاش­‌ها و کودپاش‌­ها
  • سالن پرورش طیور با مساحت 300 متر مربع واقع در جاده کاشان، بعد از پادگان خیبر

 

جامعه هدف و ابعاد طرح

جامعه هدف با در نظر گرفتن گزینه‌­هایی از جمله بازسازی و جوان­‌سازی هرم نیروی انسانی شاغل در بخش کشاورزی، توجه به افزایش سطح سواد تولیدکنندگان در بخش کشاورزی به عنوان پیشگامان عرصه تولید و خودکفایی در امنیت غذایی، فراهم نمودن زمینه­‌ی مناسب برای جذب دانش‌­آموزان واجد شرایط به­ ویژه فرزندان کشاورزان و تولیدکنندگان و اعضای تعاونی­‌های کشاورزی و منابع طبیعی در استان قم و استان‌­های همجوار با اجرای دوره­‌های آموزشی در مقاطع کاردانی، کارشناسی و آموزش­‌های پودمانی و کوتاه مدت می‌­باشد.

با توجه به بررسی­‌های به عمل آمده و شناسایی جمعیت علاقمند و متقاضی دوره­‌های مقطع­دار، پیش­بینی می­‌شود تعداد متقاضی در ده رشته­‌های پیشنهادی درقالب کاردانی حرفه ای، کاردانی فنی، کارشناسی حرفه‌­ای و کارشناسی مهندسی فناوری به تعداد حداقل 20 نفر برای هر رشته در هر سال تحصیلی باشد. مدت زمان مورد نظر برای اجرای طرح پنج سال خواهد بود.

 

جذب و اشتغال دانش ­آموختگان

هدف از اجرای دوره‌­های علمی- کاربردی بازسازی و جوان­سازی هرم نیروی انسانی شاغل، توجه به افزایش سطح سواد تولیدکنندگان در بخش کشاورزی، فراهم نمودن زمینه­‌ی مناسب برای جذب دانش­‌آموزان واجد شرایط به­‌ویژه فرزندان کشاورزان و تولیدکنندگان و اعضای تعاونی­‌های کشاورزی و منابع طبیعی است که اکثریت شاغل هستند، با این حال پیشنهاد رشته­‌های تحصیلی با توجه به پتانسیل استان قم از نظر جذب نیروی کار متناسب با آن رشته‌­ها و ظرفیت اشتغال در بخش کشاورزی استان خواهد بود.

 

برنامه پنج ساله آموزش در “مرکز آموزش علمی – کاربردی کشاورزی بهارآوران نسترن”

برنامه آمایش آموزش عالی در این طرح با توجه به بررسی­‌های به عمل آمده و شناسایی جمعیت علاقمند و متقاضی دوره‌­های مقطع­دار تهیه شده است. جمعیت هدف بر اساس شاغلین در بخش دولتی، تعاونی و خصوصی متناسب با نیاز شغلی ایشان در نظر گرفته شده است.

به استناد مواد 21 و 23 قانون بهره­‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم متولی نیازسنجی، برنامه­‌ریزی و اجرای دوره­‌های آموزش کارکنان، آموزش بهره‌­برداران، کار و دانش کشاورزی، آموزش و سنجش مهارت کشاورزی، آموزش­‌های رسمی و آموزش علمی- کاربردی است. پیشنهاد دوره‌­های آموزش کشاورزی در “مرکز آموزش علمی – کاربردی کشاورزی بهارآوران نسترن” نیز با هماهنگی دستگاه متولی سیاست­گذاری آموزش و پژوهش کشاورزی در استان خواهد بود.

دوره­‌های درحال اجرا در “مرکز آموزش علمی – کاربردی کشاورزی بهارآوران نسترن” در پذیرش مهرماه سال 1398 شامل 107 نفر دانشجو در رشته­‌های: کاردانی فنی باغبانی- گیاهان دارویی و معطر، کاردانی حرفه­‌ای بهداشت­یاری دامپزشکی، کاردانی حرفه­‌ای دامپروری – پرورش طیور صنعتی، کارشناسی مهندسی فناوری باغبانی – گیاهان دارویی و معطر و کارشناسی مهندسی فناوری باغبانی – تولیدات گلخانه­‌ای است.

همچنین براساس نیازسنجی صورت گرفته و محیط کار در اختیار دستگاه متقاضی علاوه بر دوره­‌های کاردانی و کارشناسی در حال اجرا در این مرکز؛ برای پذیرش دانشجو در مهرماه 1399 دوره­‌های کاردانی آبیاری – انتقال و توزیع آب کشاورزی، کاردانی شیلات – تکثیر و پرورش آبزیان زینتی، کاردانی باغبانی – گل و گیاه زینتی، کاردانی منابع طبیعی-آبخیزداری، کاردانی صنایع غذایی – گوشت و فرآورده های گوشتی، کارشناسی بهداشت مواد غذایی با منشأ دامی پیشنهاد می­‌گردد.